Stappenplan

Stap 6: Proefperiode

We raden aan om het proefproject ten minste 4 weken te laten duren. Bij een te korte testperiode is het moeilijk om duidelijke resultaten te zien. Iedereen heeft bovendien wat tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie en de dagelijkse routine aan te passen.

  • Wanneer? Aan het begin en einde van de schooldag gedurende ongeveer een half uur. 
  • Hoe? Sluit de straat af met een nadarhek. Plaats het hek rechts van de rijbaan (zodat uitrijdend verkeer mogelijk blijft). Het hek moet voorzien zijn van verkeersbord C3 met onderbord ‘schoolstraat’, volgens de wegcode. De wegbeheerder kan opteren voor een verkeersbord C3 met onderborden ‘Uitgezonderd fietsers’ en ‘Uitgezonderd nuts- en hulpdiensten’ en bepaald in dat geval wie toegang tot de straat heeft. Een bord met vermelding van de uren van afsluiting is in beide gevallen aan te raden. Zo is iedereen op de hoogte. Let op, afwijkende uurregeling op woensdag.
  • Wie? Stel enkele vrijwilligers aan als toezichthouder en maak een beurtrol. Dat kunnen ouders zijn, maar ook leerkrachten, buren, grootouders of andere vrijwilligers. De toezichthouder plaatst het hek en neemt het achteraf weer weg. Hij/zij kan best bij het hek blijven staan om uitleg te geven en om ervoor te zorgen dat de beperkte toegang wordt nageleefd. Tijdens de eerste dagen van de schoolstraat kan je om extra steun van de politie vragen