Test een schoolstraat

Test de schoolstraat

Na de succesvolle eerste editie komt er een tweede proefperiode Schoolstraten. Doe mee van 6 tot 31 mei 2019! Lees hier het persbericht.

De campagne ‘Paraat voor de schoolstraat’ wil in eerste instantie werk maken van een betere luchtkwaliteit in de schoolomgeving. Ook streven we met de campagne naar een gezonde en aangename schoolomgeving met kansen voor vergroening, sociaal contact, beweging, duurzame verplaatsingen en verkeersveiligheid. ‘Paraat voor de schoolstraat’ roept basis- en secundaire scholen, leerlingen, ouders en gemeenten op om in de eigen schoolomgeving een schoolstraat te testen. 

Over de campagne

De campagne is een voorstel van de ‘Taskforce Luchtkwaliteit Schoolomgevingen’ die werd opgericht op initiatief van minister van Onderwijs Hilde Crevits. Paraat voor de schoolstraat kan rekenen op de steun van talrijke partners die een veilige, gezonde en aangename schoolomgeving belangrijk vinden.

Eerste Testperiode
De eerste testperiode van de campagne liep van 17 september tot 12 oktober 2018. De start viel samen met de jaarlijkse Week van de Mobiliteit (16-22 september). Een evaluatie leverde alvast positieve resultaten op!

Tweede Testperiode
Dit schooljaar lanceerden we een tweede testperiode van 6 mei tot 31 mei 2019. Lukt deze periode voor jouw school of gemeente niet? Geen nood, plan de proefperiode gerust op een ander moment (bv. bij het begin van het volgende schooljaar 2019-2020).

Doe mee als school, schrijf hier in en volg het stappenplan!
Doe mee als stad/gemeente, schrijf hier in en ondersteun de scholen bij het doorlopen van het stappenplan!

Stapspots, als een schoolstraat niet kan

Is een schoolstraat aan de school niet mogelijk? Dan kunnen stapspots een oplossing bieden om de chaos aan de schoolpoort te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het opzet is simpel: verwijs ouders naar parkeerplaatsen in de buurt op wandelafstand van de schoolpoort. Vanaf daar kunnen kinderen zelfstandig of onder begeleiding naar school wandelen. Doorgaand verkeer blijft toegelaten, maar manoeuvreren en (fout-)parkeren voor de ingang van de school vermindert.

Stapspots kunnen ook interessant zijn als aanvullende maatregel bij een schoolstraat. Door goed na te denken over de parkeeralternatieven, vermijd je een verschuiving van de verkeersdrukte. Meer weten?