VBS De Appelboom, Branst

De gemeente Bornem deed mee aan LaMA 2018, een co-creatief project van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Buurtbewoners, handelaars, ouders, leerlingen en het schoolteam gingen samen op zoek naar een creatieve oplossing voor de verkeerschaos en luchtvervuiling aan de schoolpoort en de snelheidsproblematiek in het centrum van Branst.

Van september tot oktober 2018 werden de oplossingen getest. Het campagnebeeld was de Vliegende Geit, gebaseerd op de Branstse volkslegende. Er kwam een schoolstraat met stapspots, mobiele zitbanken, speelelementen, picknickbanken en bloembakken. In de verdere schoolomgeving werd een snelheidscampagne met borden en slogans gelanceerd. De opening van de schoolstraat gebeurde met veel muziek, toeters en bellen: elk kind kreeg immers een fietsbel met afbeelding van de mascotte.

Omdat het project na afloop van de testperiode positief werd geëvalueerd, werd beslist om de schoolstraat te behouden. Ouders parkeren nu op wandelafstand, kinderen en leerkrachten komen te voet of met de fiets naar school. De school blijft echter alert voor foutparkeerders en op wandelafstand stilstaande wagens met draaiende motoren. De Vliegende Geit schreef daarom een nieuwjaarsbrief op Facebook, voor alle volwassenen.

Er zijn niet alleen positieve reacties op de verbeterde veiligheid aan de schoolpoort, maar vooral ook over het groeiend sociaal contact. Er ontstonden zelfs ‘bankvriendinnen’ die elkaar leerden kennen al wachtend aan de picknickbanken.


Geen chaos meer, maar rust en veiligheid, een echte herademing.

© Voetgangersbeweging
© Voetgangersbeweging

Onze fietsenstalling wordt zelfs te klein.

Om ervoor te zorgen dat iedereen goed op de hoogte was van het project, maakte de gemeente een folder met o.a. een plattegrond met de afgesproken stapspots.

© Gemeente Bornem